Tuesday, December 13, 2011

Jom kurangkan stress.Lebihkan senyuman. :)

Assalamualaikum.

weyh.korang tak bosan ke cuti-cuti ni?
Masa jenjalan kat muka buku aku ada tengok vid yang di post oleh kawan aku.

Aku rasa ramai yang dah tahu pasal mamat dalam video ni.Aku je lah yang ketinggalan.
Tak pe.Dah biasa.

Nama dia Mat Luthfi.Kalau korang tension tengok lah vid dia.At least boleh le senyum sikit.Dia ni macam critical thinking pun ada.

Rant on lagu cinta
video

Kalau aku pikir betul-betul,betul *banyak nye betul aku jugak apa yang dia cakap.Sekarang ni memang agak berlambak lirik lagu mengarut.Kita tak kisah pun pasal lirik lagu ni asalkan melodi best dan boleh nyanyi lagu tu kira ok lah kan?

Nah amik lagi video dia.

Typical local film/drama scene
video

Bukan semua cantik subjektif
video

Kalau nak tengok banyak lagi video dia,sila pergi ke youtube dan search mat luthfi.InsyaAllah keluar yea. :)

Tuesday, December 6, 2011

Suatu ketika

Assalamualaikum

Dulu aku ada pegi kem.Bukan kem sebarangan,kem sahsiah diri yea.ehem.Aku rasa aku dapat baiki diri aku sikit lepas join kem tu.Kenapa?

Ok,mula-mula sebab aku kena bangun pukul 4 pagi lagi untuk buat solat-solat sunat.Walaupun mamai dan tersengguk masa sembahyang alhamdulillah aku boleh habiskan.haha.Lepas tu kena bukak telinga luas-luas dengar tazkirah.Sebab teknologi moden,ustaz siap bukak video pasal kematian lagi.Ya Allah sumpah aku tak nak tengok untuk kali ke-2.Gerun aku.

Tapi itu untuk hari ke-2 sahaja.Hari ketiga tu,masa ustaz bagi tazkirah,aku terpaksa buat tahi mata.Sumpah tak tahan ngantuk.Siap landing lagi.Yang lain duk menyandar kat dinding je,aku yang lebih-lebih.Mujur tak sempat buat peta kat kapet masjid tuh.Astaghfirullahalazim..



Lepas tu,ada pulak ceramah kat dewan.Aku tak paham la,setiap ceramah mesti sebut pasal kes buang baby.Ye,aku paham.Penceramah nak kitorang jauhi zina.Tapi tak perlulah dalam setiap 6 ceramah sebut pasal tu.Tak mengapa,aku dengar juga dengan penuh tawadhuk.Penceramah cakap bercinta ni takde pekdah nye.Betul ke? betullah.Ape tak betul nye.Membazir masa dan tenaga je.

Aku selalu TERtengok pasangan kapel main komen-komen kat facebook.Euww,tolonglah.Geli anak tekak aku baca.

Penceramah juga cakap.main SMS dengan yang berlainan jantina itu sudah menghampiri zina.Kenapa yea?

Mula-mula saya awak
Kenal-kenal dulu
Lepas tu I,U
Jom pegi lebih jauh
Sayang.baby
Tak cukup lagi tu
Jom pegi jauh lagi
ok.mama papa(euww)
masa ni lah berlaku sexphone.
Tapi ada yang lebih advanced
Belum apa-apa lagi dah gila meroyan.

Macam mana lah kalau mak bapak diorang terbaca SMS tu.Mau nye sakit jantung.Tak usah le bercinta.Sebab bercinta selalu disertai nafsu dan makhluk ke-3(syaitan).Kalau memang gatal sangat,kahwin terus lah.Lagi senang.

Duduk renggang-renggang.Bertambah sayang.ewah


Tapi aku pun boleh tahan gatal jugak.Boleh pulak aku minat kat sorang mamat yang ada di kem tuh.Aku minat je k.=,=.Sape suruh muka dia comel sangat.Baik pulak tu.

Astaghfirullahazim.Insaf-insaf la wahai diri sendiri.




Saturday, December 3, 2011

Bertudung tak semestinya baik? Jom baca ni :)

Assalamualaikum.

Aku selalu dengar statement yang macam kat atas tuh.Ok,statement tu betol.Tapi yang tu belakang kira.Jom baca ni.Aku share aje tau.Aku memang suka share.Sharing is caring kan? hehe.Tapi aku olah le cikit.

Bertudung tu benda wajib kan?
Ha'ah.memang wajib.

Kalau tak bertudung dapat dosa kan?
Kalau bertudung dapat pahala kan?
Betul tak?
Mestilah betol.

Islam menyuruh umatnya memakai tudung hingga menutup dada supaya tak menaikkan nafsu orang yang menengok.

Tentang baik tak baik perangai si pemakai,
itu belakang kira.
Yang penting.tutup aurat tu wajib.
Ikut dapat pahala tak ikut dapat dosa.

Kenapa mesti keluar statement perempuan bertudung tak semestinya baik? dan perempuan tak bertudung tak semestinya jahat?
Macam aku cakap tadi,itu belakang kira.

Macam mana kalau orang yang baru niat nak pakai tudung,
lepas tu baca statement tu?
Elok-elok niat nak pakai tudung terus terbatal kan?

Korang dapat ape?
Dah la tak pakai tudung dapat satu dosa.
Lepas tu menggagalkan pulak niat orang yang nak bertudung,
Ok,dapat lagi satu dosa.
Bertambah-tambah dosa.
Suka yea kumpul dosa?
tudung simple pun takpe,asalkan bertudung :)

Kepada perempuan yang kononnye tak dapat hidayah tu,
suka hati korang lah,
tapi tak perlu la nak hasut orang lain supaya ikut jejak kau
dengan buat statement macam tu.
Berdosa tau tak?
Tu kira mempermainkan hukum Allah.

Makhluk ape yang mempermainkan hukum Allah?
Syaitan?
haa..bteollah tu.
Syaitan mempersoalkan hukum Allah supaya umat Islam sesat kan?
Korang nak jadi macam syaitan ke?
Pikir-pikir kan lah.

Kalau tak nak bertudung,tolong jangan hasut orang lain.
Ok,jangan sentap,marah atau boikot aku.
Aku cuma kongsi benda baik.Nak ikut,alhamdulillah.
Tak nak,nauzubillah.

Ok,daaa~~ Assalamualaikum!

Thursday, December 1, 2011

Boy is meant for Girl & the other way round.




Assalamualaikum

Penah baca novel Teman Serumah? Penah?Bagus bagus.Yang tak penah tunggu apa lagi,dapatkanlah sekarang.ewah.macam promo je.Aku ada benda menarik nak kongsi nih.Jom baca sama-sama.

Boy: I need someone to talk to.
Girl: I'm always here for you.
Boy: I know.
Girl: What's wrong?
Boy: I like her so much.
Girl: Talk to her.
Boy: I dont know.She won't ever like me.
Girl: Dont say that...you're amazing.
Boy: I just want her to know how i feel.
Girl: Then tell her.
Boy: She won't like me.
Girl: How do you know that?
Boy: I cant just tell her...
Girl: Well,just tell her.
Boy: What should i say?
Girl: Tell her how much you love her.
Boy: I tell her daily.
Girl: What do you mean?
Boy: I'm always with her..I love her.
Girl: I know how you feel.I have the same problem...but he'll never like me.
Boy: Wait..who do you like?
Girl: Oh..some boy..
Boy: Oh..she won't like me either.
Girl: She does.
Boy: How do you know?
Girl: Because who wouldn't like you?
Boy: You.
Girl: You're wrong.I love you.
Boy: I love you too.
Girl: So,are you going to talk to her?
Boy: I just did.

Ok,kesimpulannya,korang kena berterus terang.Mana nak tahu kalau tak cuba.Kesian si boy tuh,ingatkan si girl tak suka dia.Rupa-rupa nya suka sama suka.

Tunggu apa lagi? 3,2,1 action!

Daaaaa~~

Wednesday, November 30, 2011

Ragam Sahabat.


Assalamualaikum dan hai :)

Hmm hmm nak tulis ape ni?tadi ingat ni lupa pulak.Semalam kenmain semangat lagi.Ok pertama sekali tahniah kepada Norshahrul Idlan Talaha sebab terima anugerah supermokh sebagai pemain paling bernilai.U deserved it bro.ehem.nah amik gamba sekeping.

Tahniah-tahniah.Kegembiraan dikongsi bersama yea. :)

Semalam masa merenung kipas sebelum tidur kawan aku tetiba mesej kata dia takut tak sempat belajar betol-betol untuk SPM tahun depan.Aku cakap rilek lah kan ada masa lagi.Dia tetap juga dengan emo nye dengan menangis bagai.Aku ni umpama penasihat tak bertauliah pula kena bagi kata-kata semangat,jawab ape dia tanya.Kang salah jawab mau meraung dia malam-malam buta.


Aku tak paham la.Sungguh tak paham.Kawan-kawan aku anggap aku ni macam kaunselor kot.Ada masalah je cari aku.Mungkin aku pendengar yang baik walaupun bukan penasihat yang baik.Bukan aku tak ikhlas,aku happy tau boleh dengar masalah diorang.At least diorang boleh rasa tenang sikit.

Tapi bab yang tak happy nye bila diorang cari aku masa ada masalah je.Part tu yang tak best.Ape la nasib aku.Masa susah dicari,masa senang dilupa.Aku penah mesej kawan aku dekat 3 kali jugak lah.Tanya nak ke tak nak pegi rumah si Bedah(bukan nama sebenar)tapi x balas-balas.Ok,tak pe.Takde kredit nak buat camne.Esok tuh aku tanya dia kat sekolah,pesal x reply mesej?.Dia boleh kata malas.Terkejut aku.Padahal selama ni kalau dia nangis,sedih pasal ape-ape,aku jugak yang jadi crying shoulder dia.ehem.

aku tak nangis.sedih sikit je.

Ok takpe aku buat dengan ikhlas kan.Hah,abis tu yang kau membebel atas tu ape? Ikhlas konon.Betollah aku ikhlas,atas tu luahan hati je.hehe

Walaupun dah agak terlambat aku tetap nak ucapkan Selamat Tahun Baru.Tahun Baru azam baru! Tapi ada jugak orang yang kekalkan azam tahun yang lepas-lepas kan? Kenapa? Sebab belum tertunai.Silalah tunaikan yang lama dulu yea.Tak baik skip nih.

Ok.Ana sudah letih menaip.Have a good day yea ente semua :) Daaaa~

Monday, November 14, 2011

Gatal sangat~

Assalamualaikum,


Selamat menduduki exam kepada form 5. Semoga dipermudahkan urusan supaya dapat berikan yang terbaik.Baca betol-betol supaya tak salah jawab.Kepada yang tak nampak soalan,silalah pakai spek.hehe.


Sementara yang f.5 kalut priksa,aku yang f.4 ni senang lenang goyang kaki sampai bosan tahap gaban.hmm.Disebabkan bosan ni, macam macam aku buat antaranya melepak kat umah kawan,edit gamba,kalau pegi sekolah pun bawak mainan(perangai pelajar 'cemerlang') dan banyak lagi aktiviti yang tak berpekdah.isk.




eh eh eh eh dan eh.ape kaitan pulak gamba ni? suke ati aku lah.huh.emm

Tadi pegi melepak kat umah kawan dah kena marah.Sebab? Naik kete prebet(teksi yang anta penumpang sampai kawasan kampung).Ye lah,kan sekarang macam-macam kes ada,culik lah,rogol lah dan bunuh lah.Masa nak balik tuh,mak call nak mai amik.Tu takpe lagi,yang tak bleh tahan kene tadah telinga dengar 'syarahan'.Best wo0o..isk

Lepas dengar syarahan tuh sumpah aku tak nak naik prebet.Takut wo0o.Ayah aku kata kalau pegi sekolah dia nak call aku setiap setengah jam.Ade ke patut? tak kan? Dia takut aku pegi bederak.(Tahu ke apa tu bederak?) Lu pikir la sendiri.Padan muka aku kan? Sape suruh gatal sangat? hmm

So i guess thats the end of my story.macam lagi kantoi pulak.aku memang tak reti nak karang cerita panjang-panjang.hehe

Moralnye : Tanya makbapak awal-awal pasal plan korang.sebab aku masa nak pegi baru aku bagitau.tu pun mesej je.cemerlang sungguh perangai aku.Satu lagi,mesti dengar syarahan makbapak ye.Bukan dengar saje,hayati dan selamat beramal.Assalamualaikum!


p/s:Korang korang,..korang buat ape kalau bosan?Kongsi la sikit.

Wednesday, November 9, 2011

Differences between ADAT and IBADAT.


Assalamualaikum dan hai! :)

Adat dan ibadat dua perkara yang berbeza kan? kan kan??Dan perbezaan yang paling ketara ialah ejaannya.(hehe).Ni antara sedikit sebanyak perbezaannya :


Adat

Duduk rehat di dalam masjid.Ada yang berbual kosong tak kurang juga yang 'buat ketupat'.

Makan hanya sekadar makan.Lepas tu tersandar kat dinding seperti biawak kekenyangan.

Berkahwin untuk menamatkan zaman bujang.

Bertudung kerana ingin kelihatan cantik dan ala-ala artis.

Membaca untuk menambah pengetahuan sahaja.

Bekerja untuk menyara hidup.

Bermake-up tebal setebal 14 inci supaya muka kelihatan cantik tiruan.
(cantik la sangat)


Ibadat

Iktikaf di dalam masjid.(Susah nak cari zaman sekarang nih).

Makan supaya kuat untuk beribadat.
''berhenti sebelum kenyang''

Berkahwin kerana sunnah dan menjauhi maksiat.

Bertudung lantaran akur perintah Allah.(sejuk mata memandang) :)

Membaca untuk menambah pengetahuan dan meningkatkan iman.

Bekerja untuk menambah pendapatan supaya dapat digunakan ke jalan Allah.

Berwudhuk sudah mampu mempamerkan cahaya dan kecantikan asli wajah.



Camne camne?? setuju tak????

Sunday, November 6, 2011

Padan mukaku~



Assalamualaikum pp! :)


Selamat Hari Raya K0rban semua.Silalah makan daging banyak-banyak,asal jangan dapat penyakit sudah lah.Hehe

Fuh fuh..! Mujur le exam habis sebelum raya.Kalau tak,serabut otak aku.Nak tengok tv pun tak senang.(hehe)Ada cite nak kongsi cikit nih. Cite ni pasal aku je lah.Malas ah nak jaja cite orang lain kat sini.

Masa tu ari rabu.Aku ada exam prinsip akaun.Kire exam paling last lah.Memandangkan kebanyakan kawan-kawan aku tak reti dan ada yang tak pandai langsung(iaitu aku),jadi kami mengambil keputusan sebulat suara untuk meniru.(hehe) Jadi ketika berlangsungnya peperiksaan,proses tiru-meniru juga giat dijalankan.

''eh,Anis,reti tak yang no 3?'' tanya kawanku semacam berbisik seolah-olah nak suruh cik semut je dengar.

''Reti la cikit-cikit.'' jawab aku.

''Camne?'' tanya kawanku lagi.Aku pun menghulurkan cikit kertas jawapanku supaya dia nampak.

''Tak nampakkk''.Aku hulur cikit lagi.Aku nampak dia duk menyalin.Dah nampak le tuu..





Tik tok tik tok..masa tinggal lagi setengah jam.Aku pun tekun nak siapkan walaupun aku jawab karut marut.Kertas jawapan aku kat tepi meja tadi tetap kat situ lagi.

Nak jadikan cerita,masa tu cikgu Addmath aku yang 'baik' jadi penjaga.Beliau pun lalu lorong di sebelah aku.

''Ni apasal letak kertas kat tepi ni?" tanya beliau dengan suara yang tak berapa sedap didengar.

Aku dah pucat.Sambil gigit bibir aku masukkan kertas tu kat bawah kertas jawapan lain.Aku buat-buat sibuk. Begitu jugalah dengan kawan yang nak meniru aku tadi.


''Kalau nak bagi tiru sangat.apesal tak bagi terus je?!''Marah beliau sambil mengheret satu daripada kertas jawapan aku lalu letak kat atas meja kawan aku.

Dan sebagai hadiahnya,aku dan kawan aku dapat satu cubitan kecil kat lengan.Malu tak terkata.First time aku meniru bersungguh-sungguh dah dapat hadiah.

Lepas tu,aku memang tunduk je.Nak tangok kawan sebelah pun malu.Sumpah aku dah tak nak meniru lagi(ecece).Memang kenangan 'manis' la bagi aku.I.Allah sampai besa aku ingat.Hehe